pondělí 30. března 2015

Velikonoční



Sice jsem to v plánu neměla, ale malou velikonoční výzdobu jsem nakonec udělala. Vytáhla jsem z půdy vajíčka, která jsem koupila loni na velikonočním trhu v Zubrnicích a moc rád jsem si tím připomněla loňské, po dlouhé době české, velikonoce. Letos jsme Velikonoce posunuli o týden dopředu a pro K udělali  každoroční Easter egg hunt na zahradě už včera v neděli, aby o nic nepřišel :)

Před velikonočními větvičkami zdobily parapet v obýváku první kytičky z naší zahrádky. Jako obvykle tyto fialové kytičky nezklamaly a kvetou už od února. A teď jich je na keříku už tolik, že mi není líto trhat je i domů.

 
 
A mé plány se ubíraly pár posledních dnů spíš letním, než jarním směrem. Konečně jsem našla bílou barvu na nehty, která se mi líbí i na mně, ne jenom na ostatních :)
 
 
 
 
 
Přeji všem krásné Velikonoce, Jana

pátek 27. března 2015

Puntíkovaný polštář

 

 Po pár deštivých a šedivých dnech u nás opět vykouklo sluníčko. Letos jedeme na velikonoce pryč, tak velikonoční výzdobu moc neřeším, ale trochu víc jarní žluté jsem přidala.
 



 
Už před dvěma lety jsem koupila žlutou puntíkovanou látku, ale jelikož to bylo přes internet, vypadala ve výsledku trošku jinak, než jsem si představovala. Doufala jsem, že to budou hodně velké bílé puntíky a z látky bude ubrus.... puntíky jsou ale malinké, takže látka čekala celou dobu ve skříni na svou příležitost.

 
 
 

Pak jsem ale viděla u  Barbory na BGphotography žlutý puntíkovaný polštář a moc mě překvapilo, jak hezky vypadá. Takže bylo rozhodnuto a z látky jsem zkusila polštář. Krásně spolu se žlutým háčkovaným chevronovým rozzáří obývák.


Hezký víkend, Jana
 


neděle 22. března 2015

Nejsem si jimi úplně jistá ...

..... ale chvíli je na jaře asi využijeme .... i když možná jen na zahrádce :)



Krásný den přeji
 
... píši o háčkovaných podložkách pod hrneček.
 
 


 
Nikdy jsem jejich příznivcem nebyla, ale zbylo mi trochu materiálu ze žlutého polštáře, tak jsem uháčkovala malý proužkovaný košík na všechno (nyní využívaný na přenášení malých háčkovaných projektů). Pořád mi ale žlutá klubíčka zbývala, tak jsem zkusila žluté podložky pod hrnečky.
 
 
 
 
 
 Nejdřív se to zdálo jako dobrý nápad, ty žluté narcisy na stole k tomu přímo vybízely. Ale teď, když mám čtyři hotové si s nimi nejsem vůbec jistá. Jak už jsem psala, buď poputují na zahradu, nebo budou předělané na něco jiného.
 
 
 
 
 
Ale háčkovat je mě moc bavilo, ráda háčkuji sezóní věci v té správné sezóně. Většinou vánoční věci dělám ještě na podzim, letní na jaře a jarní, když je ještě zima. Takhle jsem si mohla užít jarní háčkování v jarním počasí :) Takže to za to rozhodně stálo, háčkařky vědí o čem mluvím :)



 
 
Mějte hezký zbytek víkendu, Jana

pátek 6. března 2015

Jarní polštář



Jak jsem psala minule, jarní háčkovaný polštář je dokončený a několik dní mi dělá velkou radost. Moc se mi líbí ta výrazná žlutá v kombinaci s bílou a černou.
 
 Zvláště, když svítí sluníčko, vychutnávám si doma jarní atmosféru:
 
 


 Měla jsem k minulému příspěvky dotazy, jak jsem vlnky háčkovala, tak tady je návod:

Uháčkovat řetízek potřebné délky (u chevronu se to špatně odhaduje, protože se délka tak o čtvrtinu zkrátí)

1. řada:
*10 dlouhých sloupků do následujících deseti řetízkových ok (počet dlouhých sloupků si můžete upravit podle toho, jak je silná vlna a jak velké chcete ty cikcaky)
3 dlouhé sloupky do 11. řetízkového oka
10 dlouhých sloupků do 12.-21. řetízkového oka
sháčkovat 22. a 24. řetízkové oko (vynechat 23. oko)*

opakovat mezi * do konce řetízku

Ostatní řady háčkujeme stejným způsobem, vždy přidáváme a ubíráme na stejném místě. Co je důležité, je vždy jeden sloupek ubírat nebo přidávat ma začátku a konci každé řady (podle toho jestli bylo v posledním 'zubu' ubíráno nebo přidáváno), jinak nebude kraj rovný, ale bude se rozšiřovat nebo zužovat.
 











 
A jak vidíte, žluté háčkování u mě pokračuje :)
 

 
 
Krásný víkend, Jana

pondělí 2. března 2015

Hello March!



Měli jsme teď několik slunečných dní a trochu toho sluníčka jsem si chtěla přinést i domů. Prozatím jsem se musela spokojit s něčím do váziček ...
 



 ... ale letos se mi zachtělo i něčeho trvalejšího .... toto jaro jsem se nějak upnula na žlutý polštář. Vždyť to není žádná velká práce, jedno odpoledne háčkování, pak chvíle šití a je hotovo .... ale pracuji na něm už několik týdnů ... nejdříve měl dvě pletené verze, pak dvě háčkované a nakonec je háčkovaný pruhovaný :)





Dnes jsem měla chvíli čas a dokonce i našla zip, tak je celý dokončený!! Jeden den práce se protáhl skoro na měsíc :). Tak teď už jen počkat na denní světlo a vyfotit :) 
 
 
 
 
Hezký večer, Jana