neděle 24. ledna 2016

Dnes večer

 
 
 Poslední dva víkendy byly dost hektické, tak máme na dnešní večer  jen jediný plán - televize, víno a pro atmosféru pár svíček :)
 
 





Hezký a klidný večer i vám, Jana

pondělí 18. ledna 2016

Z víkendu

 
O víkendu mě čekalo velké překvapení od mých kluků, pobyt v tomto krásném hotelu:
 
 
 
 
 
Je mi vždy líto, když se ze soukromých domů stávají hotely, ale zase na druhou stranu bychom tu mohli těžko na chvíli bydlet:)

Tento dům, či sídlo, byl v soukromém vlastnictví až do 80. let, takže je tu všude stále vidět, jak tu lidé žili. Musím říct, že mě víc zajímalo, jak to vypadá 'downstairs' než 'upstairs'. Celé spodní patro je nyní používáno jako herny pro děti, wellness, či cinema room, ale vše je zrenovováno tak, že si dovedete představit tehdejší život služebnictva. Připadala jsem si jak v Pantví Downton (i to neustálé pološero, jelikož moc slunce se do oken nedostane):
 
 
 
 

 
Ale místnosti nahoře jsou samozřejmě mnohem komfortnější :)
 
 
 
 
 
 
 
Pokud nepřijedete vybavení na procházky do přírody, máte k dispozici vhodné boty :)
 
 
Miluju staré zimní zahrady:
 





A ten výhled z koupelny mi docela chybí :)


A teď zpět do reality :) Hezký víkend, Jana



úterý 12. ledna 2016

Sušenky


 První povánoční pečení.
 
 Potřebovala jsem něco dobře přenosného synovi k obědu do školy. A většinou v tom případě dělám tyto sušenky, někdy do nich dávám lentilky nebo oříšky, tentokrát kousky čokolády.

Recept je od Nigelly Lawson, je rychlý a zatím se sušenky vždy povedly.



Pokud máte zájem, tady je recept:

150g mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
75g ovesných vloček
125g másla
75g hnědého cukru
100g cukru moučka
1 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu
Cokoli chcete dát do sušenek (lentilky, sušené ovoce, oříšky, kousky čokolády)

 
 

1. Troubu rozehřát na 180 stupňů
2. Utřít máslo, cukr, vajíčko a vanilkový extrakt
3. Vmíchat mouku, vločky, prášek do pečiva a sůl a cokoli do sušenek přidáváte
4. Lžičkou udělat těstové 'kuličky' (já používám lžíci na zmrzlinu a namáčím ve vodě, aby se těsto nelepilo) a péct asi 15 minut. Sušenky musí být po vyndání z trouby ještě měkké. Chvíli ještě nechat na plechu vychladnout a ony trochu ztvrdnou.
 
 


Ahoj, Jana

pátek 8. ledna 2016

Víkend je tu!!

 
U nás doma tento první víkend po vánočních prázdninách určitě potřebujeme. Nějak si nemůžeme zvyknout na to časné vstávání. Dokone i K musím nutit z postele, tak doufám, že to s ním bude to samé i o víkendu a ne, jak je jeho pravidlo, že přes týden ho tahám z postele a o víkendu vstává extra brzy :)
 


Zatímco se kochám krásnýma fotkama se sněhem, které tu hodně z vás má, tak nám tu neustále prší. Dnes po několika dnech opravdu vytrvalého deště konečně vysvitlo sluníčko. Anglii teď zužují povodně. V naší oblasti naštěstí nejsou žádné velké, ale včera cestou z práce byla silnice, po které normálně jezdím pod vodou a pod vodou byla i většina polí u silnic, které byly sjízdné. Tak snad to teď bude chvíli bez deště.



Vánoční ozdoby máme už všechny v krabicích, jen ještě od víkendu čekají na přenos na půdu, tak snad tento víkend. Vánoce nám už teď připomíná jen vánoční hvězda a moje oblíbené vánoční hrnečky, které budou i naše zimní. Mám nějaké období pití čaje ze skla.


Přeji vám hezký víkend, snad pro některé z vás ještě se sněhem, Jana x
 


úterý 5. ledna 2016

Zpět k povinnostem



Na jednu stranu už nějaký řád potřebuju, na druhou se mi po tom vánočním klídku stýská.
 
Vše začalo už v neděli, kdy už nešlo déle ignorovat tu hromadu prádla:
 
 
Ale celý den stejně pršelo, tak mi to ani tak nevadilo.
 
Horší je to s plánováním jídel na týden a psaním seznamu, co na celý týden nakoupit. To mě opravdu moc nebaví. Ale zase vím, že je to pro mě jedinný způsob, jak mít doma všechny ingredience na to, co chci vařit bez toho, abych nakoupila spoustu věcí, které nepotřebuju. Prostě se jenom každý den podívám, co budu vařit a vím, že kvůli tomu nemusím nic dokupovat.
 
 

 
 
Taky vám po vánocích chvíli trvá zvyknout si na místnosti bez všech těch světýlek, svíček a drobných dekorací? Já to teď nejvíc vnímám v kuchyni, asi, že jsem tam přes vánoce strávila tolik času.
 
 
 
 
Tyto podvečery s tmavě modrou oblohou mám na zimě moc ráda. I když by to bylo samozřejmě krásnější s trochou sněhu. Moc závidím těm z vás, kdo už sníh máte
 
 
 
 
A na židli nový ubrus, který čeká na zmenšení, to mám v plánu dnes u televize, pokud tedy neusnu, ten návrat do pracovního procesu mi po dvou týdnech volna dává zabrat :)

A ještě pár fotek stromečku. O víkendu jsem se nemohla dočkat, až ho odstrojím, ale jak se to blíží přepadla mě mírná nostalgie
 




 
 
Hezký večer, Jana

neděle 3. ledna 2016

Mírné odlehčení


 
 
Jako asi většina z vás se v prosinci nemůžu dočkat, až budu vánočně zdobit a po vánocích se nemůžu dočkat, až to všechno dám pryč :)
 
 
Včera večer jsem už proto odstrojila velký stromek v obýváku a uklidila jsem veškeré červené dekorace... a užívám si to prosvětlení. 'Zimní' dekorace ovšem ještě zůstavají:
 



A k nelibosti mého přítele nějaké dekorace přibyly :) Z našeho novoročního výletu  jsem si přivezla nový talíř, který se s moc velkým nadšením nesetkal:
 

 
 
...ale já ho miluju, jelikož krásně doplňuje mou modrobílou sbírku a plánuji v tomto designu ještě pár kousků přikoupit ;)
 
 
 
 
A ještě jsem na chvíli nechala stromeček v jídelně. Ten asi zůstane do Tří králů.
 



A kdy odstrojujete vy? Já si pamatuju, že jako děti jsme doma měli stromeček ještě dva týdny po vánocích, ale asi to bylo tím, že se zdobilo až na Štědrý den, tak abychom si ho užili :)
 
Užijte si zbytek víkendu, Jana x

pátek 1. ledna 2016

Novoroční

 

 
♥♥♥
 
Musím se přiznat, že jsem se na blog po půl roce vracela s trochou trémy ... s pocity, že dvakrát do stejné řeky nevkročíš ... ale návštěvy za poslední dva dny naprosto předčily má očekávání. Většina lidí, kteří píší blog (záměrně se vyhýbám termínu blogerka, zdá se mi, že to slovo začíná mít poněkud negativní konotace) mi určitě dají za pravdu, že tato zpětná vazba je ohromně důležitá a že každá návštěva a každý komentář neskutečně potěší a dodá energii do dalšího přispívání. Chtěla jsem vám proto moc poděkovat za všechny vaše návštěvy a milá slova.
 
♥♥♥
 
A co jste dělali první den v novém roce?
 
My ho jako každý rok strávili u moře.
 
Opět to samé město jako loni. I oběd v té samé restauraci:
 
 
 


 
Pak procházka a stavění hradu na pláži ... a pak zase rychle dovnitř do tepla na kafe a dort. V tuto dobu se přeci jenom na moře dívá lépe z kavárny :)
 
 



A na celém dni mám vždy nejraději podvečerní procházku, když se začíná stmívat:

 

 
a v dálce září maják:
 
 
Přeji vám všem do nového roku hodně zdraví a štěstí.
Jana

Ještě jeden vánoční :)

 
 
 
♥♥♥Přeji vám všem nádherný start do nového roku ♥♥♥
 
 Už je sice po vánocích, ale jsem tu ještě s jedním vánočním příspěvkem. 
Na vánoce jsem letos vytvořila jen jeden výrobek a to tento červený polštářek.
 
Je pletený ze Sněhurky, jednoduchým copánkovým vzorem .... teda jednoduchým ....
 
samozřejmě, že jsem napoprvé úplně neodhadla velikost ...
 
 
Tady jsem si ještě říkala, že to bude dobrý a nějak se to srovná a pokračovala jsem, abych to pak vypárala, když už byl skoro hotový .... určitě taky znáte
 
 



No, a tady je druhý pokus. Už bylo skoro před vánocemi, takže jsem si docela užívala vánočního tvoření u stromečku.




Nakonec jsem polštářek dokončila den před Štědrým dnem. Nechtělo se mi vyndavat stroj, takže je sešívaný ručně a vzadu je filc, aby mi odpadlo začišťování.
 



Hezký den.

Ahoj, Jana x