Minulý týden jsem psala o chlebu,
na který se nemusí vypracovávat těsto. Několik čtenářek mě poprosilo o recept, tak tady je.
Na webu je spousta návodů na tento typ chleba, já používám tento recept, už si ale bohužel přesně nevzpomínám, kde jsem ho našla. Jenom si nechci přivlastňovat jeho autorství :)
Je potřeba pouze:
400g mouky (jakoukoli na chleba preferujete: polohrubou, chlebovou, žitnou)
1 lžička granulovaného droždí
1 lžička soli
330ml vlažné vody
400g mouky (jakoukoli na chleba preferujete: polohrubou, chlebovou, žitnou)
1 lžička granulovaného droždí
1 lžička soli
330ml vlažné vody
Vše promíchám v míse:
Ale opravdu jenom rychle promíchat, aby to vypadalo takto:
Pak přikryji utěrkou a dám na 12-18 hodin (většinou na noc) vykynout vedle topení:
Těsto z žitné nebo celozrnné mouky je lepší nechat vykynout těch 18 hodin:
A tady je těsto z bílé chlebové mouky po 16 hodinách, už trochu 'spadlo', ale to vůbec nevadí.
Po vykynutí těsto vyklopím na vál, dám mu tvar, který chci a nechám 1/2 hodiny pod utěrkou. Mezitím rozehřeji troubu na 230 stupňů, ve které nechám ohřát i hrnec, ve kterém budu péct chleba. Je potřeba hrnec s pokličkou, moje pokličky na hrnce se nehodí do trouby, tak hrnec příkrývám alobalem. Když peču dva chleby najednou (jako v tomto případě), dávám je do klasického pekáče s víkem.
Chleba se peče 30 minut s víkem a pak 15 minut bez víka. Pak jen nechat trochu vychladnout...
A víkendová snídaně je hotová. Nejlepší je chleba ještě teplý s máslem :)
Přeji hezký den, Jana.
to zní lákavě ;) takže to "nechytne" tvar toho hrnce? zůstane viceméně ten, který "uplácáš"?
OdpovědětVymazatAno, zůstane tak, jak ho uděláš :)
VymazatJani,chlebík vyzerá výborne,určite ho vyskúšam.
OdpovědětVymazatRena
Jani, ten vypadá báječně! Ukládám si recept a děkuji za sdílení!!
OdpovědětVymazatPapa, Jola
Ten chleba vypadá tak dobře, že ho ráda vyzkouším.
OdpovědětVymazatDíky za recept Jani.
Posílám pozdravy, Helena
Ahoj Jani, to jsem ráda,že jsi dala recept ještě před víkendem.Moc děkuji a ráno na Tebe vzpomenu!!!Dája
OdpovědětVymazatAhoj Jani, koukám, že se chleba povedl. Já se toho bojím, ale když vidím, jak se všude peče tahle domácí dobrota, asi to taky zkusím. Hezký víkend, Monča
OdpovědětVymazatTak to je super recept, děkuji!!Určitě jej vyzkouším!!!
OdpovědětVymazatNa tenhle recept mám už dlouho spadeno, ale stále upečení chleba odsouvám a nechávám pracovat pekárnu. Ale už to fakt musím zkusit!
OdpovědětVymazatAhoj Jani,
OdpovědětVymazatto je nádhera radost pihledět na tak krásný chleba. Já se dneska chystám na kurz pečení tak jsem na to moc zvědavá a hrozně se těšim :)
pa Vlaďka