neděle 3. ledna 2016

Mírné odlehčení


 
 
Jako asi většina z vás se v prosinci nemůžu dočkat, až budu vánočně zdobit a po vánocích se nemůžu dočkat, až to všechno dám pryč :)
 
 
Včera večer jsem už proto odstrojila velký stromek v obýváku a uklidila jsem veškeré červené dekorace... a užívám si to prosvětlení. 'Zimní' dekorace ovšem ještě zůstavají:
 



A k nelibosti mého přítele nějaké dekorace přibyly :) Z našeho novoročního výletu  jsem si přivezla nový talíř, který se s moc velkým nadšením nesetkal:
 

 
 
...ale já ho miluju, jelikož krásně doplňuje mou modrobílou sbírku a plánuji v tomto designu ještě pár kousků přikoupit ;)
 
 
 
 
A ještě jsem na chvíli nechala stromeček v jídelně. Ten asi zůstane do Tří králů.
 



A kdy odstrojujete vy? Já si pamatuju, že jako děti jsme doma měli stromeček ještě dva týdny po vánocích, ale asi to bylo tím, že se zdobilo až na Štědrý den, tak abychom si ho užili :)
 
Užijte si zbytek víkendu, Jana x

25 komentářů:

  1. Jani, letos jsme strojili vánoční stromeček už dva týdny před Vánocemi, takže jsme si ho užili až po střechu a včera jsem ho tak s velkou úlevou také odstrojila :-) O Tvůj nový úlovek do sbírky bych asi sama zájem neprojevila... ale takhle pohromadě se vším ostatním - je to krása, to musí uznat i Tvůj přítel, ne? .-) Krásný den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, my také zdobíme stromek dva týdny před vánocemi, tak už jsem taky potřebovala změnu:)a přítel už nic nenamítá, ale spíš, že už zapomněl, myslím, že si změny ve skříňce ani nevšiml, natož, aby tu krásu ocenil :)))

      Vymazat
  2. Za mého dětství se stromeček odstrojoval na Tři krále. Taky už mám pocit, že bych vše v domě to vánoční uklidila, ale vydržím to těch Tří králů :-). Jsem ráda, že jste se zase tady objevila. Váš blog byl první, na který jsem náhodou narazila při letmém surfování na netu. A tím jsem objevila i další, které jsou také moc hezké, ráda je prohlížím a inspiruji se. Také mne baví spousta věcí. Do nového roku přeji jen všechno dobré a těším se na Vaše další příspěvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář. Já s ostatními dekoracemi asi počkám do Tří králů. Také ráda brouzdám ostatními blogy, i když jsem je teď chvilku zanedbávala. Je to úžasná inspirace, dokonce ani už moc nekupuji různé interiérové časopisy, které jsem dřív milovala. Do nového roku přeji také všechno nej! Jana

      Vymazat
  3. Jani tvá sbírka je úžasná!U nás odstrojíme v týdnu.-)Krásný nový rok přeje Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, děkuji. Jde to pomalu, ale o to z ní mám větší radost :) I tobě krásný nový rok, Jana

      Vymazat
  4. U nas zvyknem stromcek ponechat do troch kralov. A kedze stromcek mame ozdobeny iba niekolko hodin pred stedrym dnim, je to primerany cas, aby som sa tesila z vianocnych drobnosti. Nejake zimne drobnosti ponecham este dlhsie, napr. papierove stromceky ci zimne postavicky losov, kym prejdem na pastelove jarne ozdoby.
    Mne sa vasa modra zbierka paci, muzi malokedy ocenia starozitnosti-je to anglicky porcelan? Dobre som to odhadla?
    Este jedna otazka, ktora mi skrsla v hlave, ked ste pisali o vasom dni na pobrezi-v ktorej krajine zijete?
    Krasny novy rok prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko, zimní dekorace také nechávám celou zimu. Mám to střídání ročních období také ráda i v interiéru. Bydlíme ve východní Anglii a ano porcelán je anglický Spode, můj první a doufám, že ne poslední ;)Hezkou neděli, Jana

      Vymazat
  5. Jani, ta sbírka je úžasná. U nás ještě stále Vánoce - v průběhu ledna se výzdoba změní na zimní.
    Přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji. U nás je dnešní odpoledne ve znamení dlouho odkládaného žehlení a domácích úkolů 😂😂😂 Tak doufám, že to tvoje probíhá trochu příjemněji :)

      Vymazat
  6. Jani, tak tohle máme asi podobné. Jen co je první adventní neděle, začínám nedočkavě zdobit. Ale po svátcích nenápadně a postupně dekorace uklízím tak, aby na Silvestra toho bylo už minimum. No, andělky zůstávají téměř po celý rok. Polštáře se zimní tématikou také zatím zůstaly... ale ty drobné dekorace, ty už jsou v krabici :) Užíváme si ale světlo svíček, šeří se pořád docela brzy, tak aspoň tu zimní atmošku udržujeme (když už není sníh). A k talíři... je nádherný! Jen se nedej a pořiď si další kousky :) Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jolanko, tak to jsi skoro jako přítelova sestra, ta na silvestra nemá už ani stromeček :) Já mám to nutkání dávat vše pryč až po Novém roce. Jinak se svíčkama to mám stejné, přes léto svítím jen vyjímečně, ale v zimě i přes den. Hezký večer.

      Vymazat
  7. Jani my sme si včera urobili veľké upratovanie a cela vianočná výzdoba je fuč -:) na tabuľu sme nakreslili snehuliaka ako zimný doplnok... pre mňa začína obdobie tešenia sa na jar a každý týžden si doprajem kyticu živých kvetov -:) ...a chválim modrý tanier je nádherný. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou kytičkou je to dobrý nápad, taky mám v tuto dobu ráda doma živé květy. Hezký zbytek víkendu, Jana

      Vymazat
  8. Cha, tak my od dětství sklízeli stromek na Hromnice. Jak jsem se později dočetla, v tento den se sklízeli z kostelů betlémy a vánoční výzdoba, tak to asi přetrvalo i v naší rodině :o)
    A zima teprve začíná, konečně máme sníh ;)
    Jinak to máte doma moc hezké, přeju pohodové zimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten sníh vám moc závidím, tady jenom pořád prší. Hezký večer, Jana ... a já jdu zjišťovat, kdy jsou hromnice, jedinné, co o nich vím, že je na ně o hodinu více :))

      Vymazat
  9. Jani, tak to mi ho loni měli cca ještě pomalu 3 týdny po Novém roce. Stromek zdobíme až 23 v noci, až děti usnou. Ráno mají překvapení, takže si stromek chceme užít. Letos ho máme o proti minulým letem hodně velký cca 2,5m, takže letos asi půjde dřív.
    Byt jsem zdobila až po 21. prosinci, nějak předtím nebyl čas, takže Vánoční dekorace asi ještě chvilku zůstanou. Chci si je užít.
    Máš to doma krásné. No a chlapi toho moc nepochvílí. Občas si ani nevšimnou, že je doma něco nového.
    Krásný rok 2016 přeje Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se nedivím, že odstrojujete později. My zdobíme už 14. tak jsme na odzdobení po vánocích připraveni. Jana

      Vymazat
  10. Jani,mě se tedy modrý talíř líbí.Ve vitrínce mu to sluší.S uklízením stromečku to mám stejné-jen letos jsem zlenivěla a tak stromeček vydrží asi déle.
    Přeji krásný nový rok Betty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, děkuji. Já mám sice dekorace v krabicích, ale ještě jsem nebyla schopná dát ty krabice zpět na půdu :) Hezký večer, Jana

      Vymazat
  11. Jani, máš doma hezky nazdobené, příjemné, útulné. My ještě stromeček necháváme. Teď konečně trochu napadlo a stromeček ke sněhu patří... ;-)Já tento porcelán doma nemusím, ale tebe to vypadá moc hezky. Jinak chlapi pro naše "slabůstky" pochopení nemají... ;-)Měj se v novém roce báječně, hlavně hodně zdraví! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Dagmar, tak to by se mi taky moc líbilo, mít rozsvícený stromeček a venku sníh... užívejte!

      Vymazat
  12. Milá Jani, také k vám ráda už dlouho nahlížím, ten váš česko-anglický styl se mi líbí. Talíř i sbírka je úžasná. Já jsem si dokonce objednala přímo z Anglie 3 ks keramiky Burleigh, jako máte vy. Vy do toho bílo-modrého džbánku dáváte květiny. Mám bílou vitrínku a tam se krásně šikne.
    Stromek strojím tak dva tři dny před štědrým dnem a už s ním i svítím, ale když byly děti malé, rozsvěcel stromeček až večer Ježíšek. Jak jsem se dnes dočetla v zajímavé knize tradic, Český rok od jara do zimy (kniha získala cenu), mezi tříkrálové tradice patřilo i odstrojování stromečku, někde se i ukládal betlém, ale ten většinou nechávali až do Hromnic (2.2.), také jsem někde četla, že 10.1. byl pokřtěn Ježíšek a ten den se odstrojoval stromeček.
    Jsem z Podkrkonoší, konečně máme sníh, snad dorazí trochu i k vám.
    Přeju šťasný nový rok.
    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, moc děkuji za datumy všech tradic!!! Po té knížce se budu muset podívat. Já mám Burleigh také moc ráda, džbánek na květiny byl původně kupován jako větší mlékovka, ale nějak jsem neodhadla velikost a je až moc velká :)a máš pravdu, ten modrobílý porcelán, či keramika vypadá v bílé vitrínce nejlépe. Moc děkujeme za přání sněhu, udělal by nám moc radost, ale zatím to na něj vůbec nevypadá :(( Měj hezký večer, Jana

      Vymazat
  13. http://www.citarny.cz/index.php/nove-knihy/knihy-pro-deti/beletrie-deti/3106-esky-rok-od-jara-do-zimy-nejoblibenji-rodinna-encyklopedie
    nebo dětská kniha
    http://www.martinus.cz/?uItem=148271&gclid=CPinscDmlcoCFSUewwodzEQAtA

    U vás v e-shopu jsem tehdy ještě koupila džbánek, 2 hrnečky a mističku s venkovským motivem kohoutků a slepiček, mám zase v kuchyni.
    Měj se také moc hezky. Dana

    OdpovědětVymazat