neděle 8. února 2015

Arctic roll



Tohle je taková anglická klasika, populární hlavně u dětí - roláda se zmrzlinou.

Pokud má někdo zájem, tady je recept, který používám. S roládama moc dobré zkušenosti nemám, většinou mi popraskají, ale podle tohoto receptu se mi zatím vždy povedla.


Budete potřebovat:

1l vanilkové zmrzliny
100 g cukru
4 vejce
100g hladké mouky
1 lžička prášku na pečení
Malinový džem


Příprava:

1. Nechte trochu povolit zmrzlinu, pak jí lžící dejte na pruh pečící papíru a pomocí papíru vytvarujte do válečku. I s papírem dát znovu do mrazáku (alespoň na 30 minut)

2. Předehřát troubu na 180 stupňů

3. Vyšlehat vejce s cukrem, vmíchat mouku a prášek na pečení

4. Těsto dát na plech s pečícím papírem a péct 10-14 minut

5. Po upečení nechat placku 5 minut vychladnout, pak posypat moučkovým cukrem a překlopit na nový pečící papír. Opatrně odstranit papír, na kterém se placka pekla a nechat úplně vychladnout

6. Namazat džemem, na placku dát zrmzlý váleček zrmzliny a pomocí papíru srolovat

7. Dá se ihned podávat, nebo se může dát do mrazáku a krájet, jak je potřeba (kdy na řezu mnohem lépe vypadá - viz foto dole, v porovnání  s fotem nahoře, kde je roláda nakrojená hned po udělání)




Hezký zbytek neděle, Jana

19 komentářů:

  1. Jani, děkuji za typ, hned bych kousek ochutnala!
    Pěkné nedělní odpoledne, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji, tobě také hezký zbytek neděle. Jana

      Vymazat
  2. Jani, koukám,že mám stejné myšlenky jako Hela...mňam...
    Hezkou zmrzlou neděli :o)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za návštěvu, hezký večer, Jana

      Vymazat
  3. Jani, rolády moc nemusím a u nás se dělávaly často. Ale se zmrzlinou?! Tak tu si ukládám a myslím, že v létě budeme péct a mrazit jako o život! :) Děkuji za sdílení! :) Krásné dny, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, normální rolády také nedělám, mně nevadí, ale nikdo jiný je u nás nejí. Snad vám bude tato verze chutnat. Jana

      Vymazat
  4. Jani, díky, že jsi nám představila tuto luxusní pochoutku, receptík ukládám, recept na roládu sice mám (a dobrý), ale moc často ji nedělám, obal na květník z minulého příspěvku se mi moc líbí, hezké nedělní odpoledne,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcelko, doufám, že bude chutnat, pokud budeš zkoušet. Jana

      Vymazat
  5. Chválilm nejen roládičky , ale i výběr talířků:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, talířky jsou v současné době mé oblíbené. Ale ještě raději mám teď Blue Calico design z první fotky, určitě mi v tomto designu přibudou ještě nějaké kousky:) .... a to jsem si říkala, že začnu trochu šetřit :) Hezký večer, Jana

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Aničko, byla, zvláště pro mého syna :)) Hezký večer, Jana

      Vymazat
  7. No ... tak tu bych si teda dala! Vypadá úžasně! Akorát já a rolády spolu nekamarádíme a pečení vůbec není moje oblíbená činnost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom stejně :) na pečení, a zvláště rolád mě také moc často neužije :)

      Vymazat
  8. Tak tento koláčik vyzerá úplne super...určite vyskúšam, hoci tiež nerada pečiem rolády :-) Danka.

    OdpovědětVymazat
  9. Jani, určitě je to dobrůtka. Vyzkouším pro vnoučátka. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Jani děkuju za recept... to vypadá úžasně--určitě vyzkouším ♥
    Měj se moc hezky...
    Martina

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Janka. Ja pečiem roládu najradšej, lebo nezaberie veľa miesta v chladničke potom. Ovšem, pokiaľ sa nezje hneď. :) Proste, mám rada rolády. A tú Tvoju vyskúšam v lete isto. Ahoj Dana

    OdpovědětVymazat
  12. Hned bych si dala. ;-) Roládu občas dělám, ale tuhle neznám. Musím vyzkoušet. Měj se fajn. :-)

    OdpovědětVymazat